Zgodnie z obietnicą pora na coś słodkiego. Kolejny projekt, który niedawno zakończyłam dotyczył produkcji noql i był skierowany do mężczyzn z rolczniczego dystryktu Khwajah Omari. Noqle to afgański przysmak. Są to migdały w „panierce” z cukru. Jeśli wierzyć łasuchom – delicje. Ndzorując ten projekt stałam się w pewnym (malutkim) stopniu ekspertem w tej dziedzinie i poznałam tajniki produkcji. Otóż –do produkcji najlepsze są migdały duże, dorodne, z najlepszych gatunków. Wsypane do specjalnego, okrągłego naczynia polewane są roztopionym cukrem z dodatkiem (uwaga) – winegretu; czego w smaku rzecz jasna nie wykryjemy. Poniżej produkcja w formie obrazkowej.
3 komentarze
Jadłam takie coś w Grecji, ale tam do cukru dodawali kumkwatu
Czy tak przygotowywane migdały są w jakiś sposób podobne do francuskich pralines opisywanych tutaj kuchniapelnabajek.pl/migdaly-w-cukrze-skapane/
@tartine – nie do końca 🙂