Życiowo

Noql

9 grudnia 2011

Zgodnie z obietnicą pora na coś słodkiego. Kolejny projekt, który niedawno zakończyłam dotyczył produkcji noql i był skierowany do mężczyzn z rolczniczego dystryktu Khwajah Omari. Noqle to afgański przysmak. Są to migdały w „panierce” z cukru. Jeśli wierzyć łasuchom – delicje. Ndzorując ten projekt stałam się w pewnym (malutkim) stopniu ekspertem w tej dziedzinie i poznałam tajniki produkcji. Otóż –do produkcji najlepsze są migdały duże, dorodne, z najlepszych gatunków. Wsypane do specjalnego, okrągłego naczynia polewane są roztopionym cukrem z dodatkiem (uwaga) – winegretu; czego w smaku rzecz jasna nie wykryjemy. Poniżej produkcja w formie obrazkowej.



Podobne wpisy

3 komentarze

  • Reply coubeatki 17 listopada 2011 at 17:00

    Jadłam takie coś w Grecji, ale tam do cukru dodawali kumkwatu

  • Reply tartine 4 listopada 2013 at 17:28

    Czy tak przygotowywane migdały są w jakiś sposób podobne do francuskich pralines opisywanych tutaj kuchniapelnabajek.pl/migdaly-w-cukrze-skapane/

  • Reply guzikowianka 6 listopada 2013 at 07:37

    @tartine – nie do końca 🙂

  • Skomentuj artykuł


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.